U007 Savustusuuni pyörillä

 

U 007 SAVUSTUSUUNI PYÖRILLÄ

Savustamiseen sopii erinomaisesti liha, kala, juusto jne. Savustaminen tehdään savustuspuruilla. Lehtipuusavustaminen sisältää erilaisia ainesosia, jotka estävät bakteerien elämää ja samalla antavat hyvän maun, tuoksun ja värin. Suomessa lihaa ja kalaa on savustettu kyseisellä menetelmällä jo useita vuosisatoja. Savustusuuni on tarkoitettu ruoan savustukseen ulko-olosuhteissa.

Sisältö

Savustusuuni on 2 mm vahvuista laadukasta kylmävalssattua terästä. Savustusuuni on suorakulmainen.

Leveys on 50 cm, syvyys 55 cm ja korkeus 110 cm. Yläosan katto on kartiomainen.

Savustusuuni seisoo tukevasti kahdella metallijalalla ja pyöräparilla.

Savustusuuni koostuu kahdesta erillisestä (palo- ja savustus-) tilasta.

Tämä takaa tasaisen lämmön koko savustusalalla. Palo- ja savustustilan ovet ovat saranoituja ja lukittavia.

Savustusuunin yläosa on savustustilaa. Kaksiosainen laipio pitää hyvän, tasaisen lämmön savustustilassa.

Savustustilan katto on valmistettu 4 mm teräslevystä, mikä estää lämmön vaikutuksesta syntyviä vääristymiä.

Savustusuunin alaosassa on palotila. Polttoaineeksi soveltuvat kaikki puulajit.

Puulajilla ei ole vaikutusta tuotteen makuun.

 

Palotilan tehtävä on nostaa riittävä lämpötila savustustilaan. Palotilan lämpö kulkee reunalaipiota pitkin savupiipusta ulos. Palotilan katto on valmistettu 4 mm erikoisteräslevystä, mikä estää lämmön vaikutuksesta syntyviä vääristymiä.Optimaalinen lämpötila savustukselle on 40 – 80 ºC ja savustusaika 2 – 6 tuntia. Aloita korkeammalla lämpötilalla ja lopussa pienemmällä lämmöllä.

Tärkeää on pitää aluksi yli 75 ºC lämpötila savustusuunissa, jotta lihan tai kalan pintasyyt sulkeutuvat ja näin estetään turhat roiskumiset. Lämpötilan säätö tapahtuu palopesän luukkua säätämällä sekä savupiipun peltiä säätämällä. Palotilan savu menee reunalaipion kautta savupiippuun. Lämmitä savustusuunia tasaisen lämpimäksi kauttaaltaan. Tämä takaa hyvän ja tasaisen tuloksen koko pinta-alalta. Lämpömittarilla voit seurata tarkasti savustustilan lämpöä.

 

Savustusuunin yläosassa savustamiseen on kolme savustusritilää (mitat 45 cm x 45 cm). Savustusritilöiden alapuolella on rasvapelti, joka estää rasvan tippumisen savustuspurujen päälle ja näin purujen syttymisen. Rasvapellille suositellaan kuivaa hiekkaa, jolloin on helppo puhdistaa tippuvat rasvat. Rasvapellin alle laitetaan tarpeen mukaan savustuspurua ja sokeria antamaa väriä. Eri makujen saamiseksi voi savustuspurujen lisäksi lisätä esimerkiksi kirsikka-, luumu- tai omenapuun lastuja.

Ilmatiivis savustusuuni takaa hapettoman ja tehokkaan savun muodostumisen savustustilaan. Savua säädetään uunin katossa olevasta aukosta peltiä raottamalla.

 

Savustusuunin etuja:

Soveltuu käytettäväksi kaikille ulkoalueille.

Paloturvallinen, umpinainen palotila estää kipinöiden syntymisen.

Savustusuunia on helppo liikutella. Kulkee kevyesti omilla pyörillä.

Iso tartuntakahva takaa turvallisen liikuttelun.

Lämmittämiseen voidaan käyttää mitä tahansa puuta, brikettejä jne.,

Käytetty puu ei vaikuta savustustilan ruokien makuun.

Uuniin mahtuu kerralla isompikin savustusmäärä (max 10 kg).

 

Savustusuunin käyttöönotto:

Savustusuuni on maalattu Tikkurilan laadukkaalla kuumuutta kestävällä maalilla, joka saavuttaa lopullisen kovuuden uunin ensimmäisessä lämmityksessä. Vältä naarmuuntumista ennen ensimmäistä lämmitystä. Ensilämmityksen aikana väri saattaa alussa pehmetä, joten on vältettävä kosketusta maalattuihin pintoihin. Ensimmäinen käyttökerta suositellaan 80 – 120 °C lämpötilassa 1,5 – 2 tunnin ajan, jotta uuni puhdistuu maali – ja tuotesuojaus rasvoista. Suojausaineena säilöntään on käytetty rypsiöljyä.

 

Talvihuolto

Puhdista savustusuuni tuhkasta ja rasvasta.

Pyyhi sisäosat pellava- tai rypsi- (ruoka) öljyllä.